Home » GEBEDEN EN OVERWEGINGEN » Bemoediging

Bemoediging

 
Hij houdt me al vele jaren gezelschap.
Zijn icoon staat in mijn studeerkamer op de werktafel.
Het is de profeet Elia zittend op een rotspartij.
Die rots is bekleed met drie bremstruiken.
Een raaf brengt hem brood.
Elia is gekleed in een blauw kleed
en heeft een rode mantel omgeslagen.
De kleuren van mens-zijn en goddelijke nabijheid en trouw.
Zijn linkerhand rust ontspannen op zijn knie
en zijn rechterhand ondersteunt zijn doorgroefde hoofd.
Aan zijn voeten draagt hij sandalen.
Een profeet onderweg, op zoek naar rust en bescherming.
Die zoekt hij op de berg Horeb,
de berg van de ontmoeting met God de Heer,
dus ook de berg waar een mens zijn èchte levenskeuzes maakt.
 
Elia is op de vlucht. Hij heeft God ertoe bewogen koning Achab en de profeten van Baäl in het openbaar te ontmaskeren. En dat is gebeurd op de berg Karmel. Daarmee heeft Elia zich de haat en de wraak van koningin Izebel en koning Achab op de hals gehaald. In opdracht van de HEER heeft hij het kwaad van de willekeur van de koninklijke macht en de dodelijke verering van Baäl bestreden.
Hij vlucht naar de plaats waarvan hij weet dat de groten van zijn traditie de HEER van het verbond ontmoet hebben. Daar aangekomen gaat hij een grot binnen en overnacht daar. Het eerste wat hij te horen krijgt is een vraag: Wat doe jij hier Elia? En Elia weet niet beter te antwoorden dan met de opdracht die de vraagsteller hem op de schouders heeft gelegd als een rode mantel. Eerst verwijt hij de mensen voor wie hij in het krijt getreden is, hun ontrouw. En daarbij legt hij zijn hart open, zijn eenzaamheid: "Ik alleen ben overgebleven". Ze hebben niet alleen U maar ook mij in de steek gelaten.
Heb ik dat herkend toen ik deze icoon kocht in Athene? Of was het ook het geen volgt op het stukje verhaal dat we zondag lezen? Het was beiden, vermoed ik, want het blijft niet bij een klacht van Elia aan de HEER. Het vervolg is een eye-opener voor Elia! Heb je wel goed gekeken en geluisterd? Heb je gezien met Mijn ogen en gehoord met Mijn oren? Je mag nieuwe koningen aanstellen, je mag een nieuwe profeet zalven. Zij zullen in de geest van Mijn opdracht en onder Mijn zegen doorgaan met waar jij mee bezig was.
Klacht en verwijt, bevestiging en bemoediging in één beweging! In dat alles heb ik mezelf herkend op de beste momenten van mijn leven. Voor de andere momenten heb ik bemoediging gezocht in wat die icoon uitstraalt aan Aanwezigheid die als een mantel om mij heen geslagen werd!
                                        
                                                                                                       Wim Baars, pastor
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

Maak een Gratis Website met JouwWeb