Home » MEDITATIE » Op zoek naar God

 

OP ZOEK NAAR GOD

 

Als je op zoek wilt gaan naar God, denk dan niet dat je het ongrijpbare najaagt. God wacht al op je. Dit verlangen om Hem te gaan zoeken komt van Hem. Het is zijn roeping. Hij wil nog niet dat je het weet, maar geloof me, dit verlangen komt van Hem. Wat je zoekt is jouw God. Je verlangt ernaar om Hem te kennen met alle kracht van je geest en om Hem lief te hebben met alle kracht van je liefde. Dit is wat de heiligen vóór jou zochten, en ze hebben het gevonden. Je verlangt om je God te zien, om Hem te horen en om Hem lief te hebben, niet meer in een geloofsbeleving die, in zijn grootheid, de mens aan zijn verlangen overlaat, maar in een nieuwe kennis die de aartsvaders, de profeten en de heiligen hebben ervaren. Je zou willen dat je kon zeggen: "Ik heb God gezien!"

Niemand kan God in deze wereld zien zonder te sterven, en toch zal alleen hij die Hem ziet leven. Dat klopt! Beide zijn waar! Je kunt God niet zien, maar toch laat God zich zien. Anderen hebben vóór jou gezocht, en ze hebben gevonden. Ze zouden niet hebben gevonden omwille van hun inspanning, en toch, zonder die inspanning, zouden ze niet hebben gevonden. Dit verlangen dat in jou is om God te vinden, dit verlangen dat doof is in het diepste van jezelf, dit verlangen dat jouw verlangen is, dit verlangen dat jij hebt en niet je naaste, dit verlangen dat van jou is, is in zijn diepste bron, een verlangen dat van God komt.

Dit verlangen brengt je bij je God. Om zichzelf aan jou te geven, wacht God tot het verlangen waarmee Hij je inspireert zozeer het jouwe is geworden dat het echt het verlangen van je hele wezen is. Jij bent niet degene die Hem opspoort, die Hem bevat, die Hem dwingt zich aan jou te geven. Oh, nee! God laat zich niet op deze manier in beslag nemen. Hij is het die zichzelf laat gevoelen, die zichzelf onthult, die zich aan jou geeft. Om Hem te ontvangen en te bevatten, heb je zijn kracht nodig, want die van jou zal nooit sterk genoeg zijn.

Je gaat op zoek naar God. Je weet niet onder welk gezicht Hij zich aan je zal laten zien. Hij zal waarschijnlijk geen enkel gezicht hebben, Hij zal geen naam hebben, je zult geen enkele omschrijving kunnen vinden die op Hem van toepassing zal zijn als je hem ziet. Ga vol verlangen, maar vrij van al die namen, voorstellingen, omschrijvingen, visioenen. God is God, Hij overstijgt alles wat men kan zeggen of denken, boven alles wat men kan zien. We noemen Hem God, maar in feite heeft Hij geen naam. Toen Mozes zijn naam vroeg, zei Hij gewoon: "Ik ben".

Als Hij is, dan ben jij ook, jij bent ván Hem en dóór Hem. Het is in deze band van het zijn dat je het zult begrijpen. Voorbij alles wat kan worden bedacht en gezegd, in het wezen, in het zich meedelen dat Hij van zijn wezen geeft.

Je droomt van grote lichten, en misschien moet je wel door de nacht en de woestijn lopen. Je droomt van verlichting, en je zult alleen maar duisternis hebben. Maar in die duisternis is God... Hij is er voor jou.

 

Yves Raguin, Chemins de la contemplation, p. 25 e.v.

vertaald uit het Frans door Theo van Osch